Kuchnia

kulinaria

Ciasto chałwowe bez pieczenia | Kwestia Smaku



Składniki
ok. 30 porcji

600 g herbatników maślanych (z ząbkami), użyłam kakaowych
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Krem chałwowy

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200 g masła (miękkiego)
300 g chałwy waniliowej

Opcjonalnie

3 łyżki likieru kokosowego, Malibu lub likieru amaretto
dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone sezamki, tarta czekolada, kakao



Krem chałwowy

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem jeśli go używamy.
Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch). Można wystawić na dwór aby przyspieszyć schładzanie.
Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.

Przełożenie

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać pokruszoną chałwą lub tartą czekoladą lub kakao.
Jeśli używamy do dekoracji sezamków, należy je albo dokładnie pokruszyć albo ułożyć na środku każdej porcji ciasta, bowiem duże kawałki mogą utrudniać krojenie.

Wskazówki

Ciasto najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation